Kurczak glazurowany

Składniki:
  • 4 piersi z kurczaka
  Składniki na marynatę:
  • 2 łyżki sosu sojowego TABLES DU MONDE
  • 3 łyżki miodu NID D'ABEILLE
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 3 łyżki powideł śliwkowych DOUCEUR DU VERGER
 Sezamowy ryż:
  • 200 g ryżu jaśminowego COMPTOIR DU GRAIN
  • garść posiekanej dymki
  • 1 łyżka białego sezamu TABLIER BLANC
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sól do smaku
Orientalna sałatka z ogórka i marchewki:
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • garść sezamu
  • kiełki rzodkiewki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki brązowego cukru TEVA
  • 2 łyżki oleju sezamowego
Sposób przygotowania:
  1. Dzień wcześniej zamarynować kurczaka. Wszystkie składniki marynaty przełożyć do rondla i zagotować . Zdjąć z ognia i ostudzić. W przygotowanej marynacie, marynować kurczaka przez całą noc.
  2. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pozostałą marynatę odstawić na później. Kurczaka piec około 25 minut, podlewając pozostałą marynatą kilka razy podczas pieczenia.
  3. Po tym czasie wyjąć danie z piekarnika. Kurczaka wyłożyć na deskę i odstawić do odpoczęcia na 10 minut. Po tym czasie można przystąpić do krojenia mięsa.
  4. Marynatę która została z pieczenia mięsa zlać do rondelka i gotować do zredukowania sosu.

Sezamowy ryż:

  1. Ryż dokładnie wypłukać. Ugotować w wodzie w proporcji 1:2. Na dużej patelni rozgrzać olej rzepakowy. Wrzucić posiekaną dymkę, cukier, sezam i chwilę podsmażać. Dodać ocet ryżowy i odparować. Dodać ryż i smażyć około 3 minut. na koniec przyprawić solą i olejem sezamowym.

Sałatka orientalna:

  1. Sos sojowy, ocet ryżowy i cukier, gotować na małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia i przestudzić.
  2. Ogórka przekroić na pół, wybrać pestki i pokroić w bardzo cienkie paski. Marchewkę pokroić w zapałki. Cebulę pokroić w bardzo drobne plasterki.
  3. Do miski przełożyć ogórki, marchewkę i cebulę, zalać marynatą, dodać olej sezamowy i sezam. Wymieszać, i odstawić Przed podaniem sałatkę udekorować kiełkami rzodkiewki.
  4. Plasterki kurczaka podawać z sosem, ryżem sezamowym i orientalną sałatką.
Polecamy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek